Bra fiskevatten i Ångermanland

Att fiska är en perfekt aktivitet för både enskilda personer och familjer. Ångermanland har ett flertal fiskevatten där man kan få riktigt trevliga stunder och här tänkte vi ta oss en titt på ett par stycken.

Innan man dock ger sig av till någon av dessa platser är det ju bra att titta över utrustningen och se om man behöver köpa något nytt. Ett bra tips är att vända sig till en butik som Jakto i god tid och beställa saker och ting som kanske tagit slut eller behövs bytas ut. Känner man sig tillräckligt utrustad är det bara att välja den plats som låter bäst!

Betarsjön

Betarsjön ligger i Sollefteås kommun, en bit norr om Junsele. Sjön har en area på 34 km², största djupet är 43,2 m och medeldjupet är 9,8 m. Här kan man bland annat prova på trollingfiske och hyrbåt och sjösättningsramper finns tillgängliga för den som är intresserad. Fiskebeståndet inkluderar abborre, gädda, öring, sik, Gullspångsöring och Gullspångslax. Sjön har ett speciellt bra bestånd av grova gäddor.

Hörnån

Strax söder om Umeå rinner Hörnån (man kallar den dock Hörneån för den kustnära delen), genom både Nordmalings och Bjurholms kommuner. Ån är 65 km lång, en total fallhöjd på 175 m och en medelbredd på omkring 15 m. Den är väldigt lättillgänglig då man kan köra bil väldigt nära stora delar av den. Till de mer svåråtkomliga delar finns det praktiska fiskestigar. Fiskebeståndet inkluderar bland annat harr, abborre, gädda och stationär öring. Man får dock endast fånga en öring per person och dag mellan 50-60 cm. All annan måste återutsättas omedelbart.

Lögdeälven

Lögdeälven är en 200 km lång skogsälv som upprinner i Gransjön, i närheten av Vilhelmina, och mynnar ut i Nordmalingfjärden. Medelbredden på älven är omkring 30 m och den har en fallhöjd på 526 m. Detta är en perfekt plats att fiska lax, harr och havsöring, men det är främst laxfisket älven är känd för.

Moälven

Den delen av detta vattendrag som kallas för Moälven är nedströms från Anundsjösjön och är omkring 35 km lång. Lax och öring är var man huvudsakligen fiskar här men det finns även skyddsvärda arter som flodpärlsmussla och flodkräfta i Moälven. Fiskbeståndet inkluderar även gädda, abborre, gös, havsöring, lake och ål.

Öreälven

Öreälven passerar igenom både Bjurholms och Nordmalings kommuner. Den är hela 225 km lång men kallas endast Öreälvel nedströms från Örträsksjön, annars kallar man den för Örån. Älven är mest känd för sin havsöring, som är ovanligt storvuxen, men det är även en bra plats att fiska lax. Utöver dessa hittar man även bra delar att fiska harr och i lugnare parti kan man även fånga grov gädda och lake.

För att skaffa fiskekort till någon av dessa vatten kan man gå in på Fiskekort.se.