Vildmarksliv i Norrland

Norrland är den del av Sverige som fortfarande kan erbjuda riktig vildmark, ostört av trafikbuller och invånartäta områden. Milsvida skogar med oändliga myrar och framförallt fjällområden med toppar upp till 2000 m.ö.h. breder ut sig. Aktiviteter som friluftsliv, jakt och fiske blir därför något extra.

Sarek

Sarek är en nationalpark och ligger i Jokkmokk, Lappland. Den grundades 1909 och är Sveriges största högfjällsområde. Kungsleden, en välkänd fjällvandringsled, går bredvid Sarek. Nationalparken gränsar till två andra nationalparker: Padjelanta nationalpark i väster, och Stora Sjöfallet i öster.Hela högfjällsområdet är 1970 km². Flera höga fjälltoppar i området, varav sex toppar över 2000 m. Sarektjåkkå är den högsta toppen i Sareks nationalpark med 2089 m. Flera glaciärer finns i Sarek. De är små i förhållande till andra i världen, men unika för Sverige.

Sarek är ett av Sveriges största fjäll resmål, men eftersom övernattningsmöjligheter saknas är Sarek ingen bra start för nybörjare utan fjällvana.Det är den inbitne och väl utrustade vildmarksentusiasten som endast göre sig besvär med att tränga sig in i Sveriges största orörda vildmark. Den bästa vägen att ta sig dit är via Kvikkjokk, alternativt Ritsem, Suorvadammen eller Seitevare.

Öringsfiske i Svanisträsk.

Utanför Boden i Norrbotten ligger Fiske och vildmarkscampen Svanisträsk. Den är välkänd bland sportfiskare för sina stora öringar. Öringsfisket anses som ett av de bättre i Norrland av fiskeentusiasterna. Utländska fiskare har talat om ”Europas bästa öringsvatten” vilket kanske får tas med en nypa salt. Helt klar är att området hyser stort renommé och de flesta som kommer hit blir inte besvikna när de drar upp stora och fina öringar som med fördel grillas i lägerelden senare på kvällen.

Björnsafari

Flera arrangörer erbjuder björnsafari i Hälsingland, vårt kanske björnrikaste område i landet. Du får en guidad tur ut i markerna med övernattning i ett gömsle där också frukost och middag ingår. Det är bara att hoppas på att björnen är på humör att visa sig utan gömslet. Priserna varierar men normalpris för en natt i gömsle ligger på ca 2000 kr/person.