En semester i Ångermanland

Detta lilla landskap kanske går många förbi. Men här finns det massvis med saker att göra som kan underhålla en hel barnfamilj i över en vecka. Vi tänkte bevisa detta genom att ge tips på vad en barnfamilj kan göra medan de är i Ångermanland på besök. 

Boende

Först och främst måste man ju bo någonstans. Det finns fina hotell för dem som gillar att betala lite extra för att få frukost inkluderat. Eller så bor man enklare och lite närmare naturen. För som ni snabbt kommer att märka, är naturen ett start inslag i Ångermanland och i innevånarnas liv.

Vi kan rekommendera Mosjöns Camping stugor: de ligger vid en strand så det går att ta ett dopp närhelst man vill, stugorna är fräscha och rymliga. Vill man inte bo i stuga har de en camping för dem som hellre sover i tält eller husvagn under semestern. Många av de boende återkommer varje sommar och har platser som de har hyrt i flera år. Detta har skapat en gemenskap likt den som ett grannskap får, när någon ny kommer är alla nyfikna och vill gärna hälsa. Det tar inte mer än några minuter för att känna sig välkommen och barnen får säkerligen många lekkamrater att ha skoj med, så ni vuxna kan andas ut och ta en tupplur.

Aktiviteter

Det finns ingen brist på aktiviteter utanför campingen, vad ni än gillar att göra.

För de aktiva

Det finns många natursköna äventyr att ta del av i Ångermanland. Ta en heldag på vattnet och paddla kajak. Vill man paddla långt så finns det gratisstugor längst vissa rutter där man kan spendera natten och sedan paddla tillbaka på morgonen. Landskapet har också en av de vackraste vandringslederna och naturreservaten som tar er genom Höga Kusten. Här finns också småstugor för övernattning.

För de kulturintresserade

Stadsmuseet i Örnsköldsvik är ett måste för kulturintresserade barnfamiljer. Deras permanenta utställning Nolavonda tar er genom en tidsresa, i ett rymdskepp, så ni får uppleva Ångermanlands historia. Eller så kan ni ta en dagstur på Ulvön och se de gamla fiskegårdarna och en av Sverige äldsta kyrkor. På Ulvön finns det också möjlighet att hyra cyklar på sommaren, samt minigolfbanor!

För stadsälskarna

Sist men inte minst finns det utmärkta shoppingmöjligheter för dem som saknar storstaden. Inne i Örnsköldsviks centrum finns gallerior och småbutiker, både kedjor och lokala verksamheter. Och när shoppingbagarna börjar bli tunga att bära kan man gå ned till hamnen för vacker utsikt och en stor glass.