Hockey i Ångermanland

Hockeys popularitet i Sverige går knappast att förneka. Sporten kan helt klart kallas en av våra nationalsporter, om vi får ha mer än en. I Ångermanland har sporten minst sagt en stark närvaro och här kan man se många samlas när det är dags för de lokala lagen att spela. 

I Ångermanland kan man hitta fyra städer: Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik. Och alla har självfallet sitt eget hockeylag som hålls högt av lokalbefolkningen.

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik är den största staden i Ångermanland och på många sätt en riktigt hockeystad. Staden har producerat stora talanger som Peter Forsberg, Markus Näslund, Nicklas Sundström och bröderna Henrik och Daniel Sedin. En rolig bit av statistik som dök upp 2014 är att staden statistiskt sett borde ha 23 miljoner innevånare för att ha produceras så många NHL proffs som de har. Stadens lag MODO Hockey (grundat 1921) har på herrsidan vunnit två SM-guld och fyra SM-silver. De har även ett EM-silver i backfickan. På damsidan har MODO även ett SM-guld, fyra silver och nio brons sedan 1989.

Härnösand

Härnösands hockeylag AIK Hockey Härnösand grundades 1957, men då under namnet Antjärns IK. 2012 beslutade klubben att lägga ned A-lagsverksamheten men då många var missnöjd med detta beslut tog spelarna sitt öde i sina egna händer och spelar nu med i stort sett sina egna produkter och alla hjälps åt att sköta verksamheten. Laget spelar sedan dess i Hockeytvåan, den fjärde högsta divisionen inom svensk hockey, men har som bäst legat i Hockeyettan.

Sollefteå

Sollefteå HK grundades 1977 då hockeyavdelningarna från Sollefteå IK och Långsele AIF beslutade sig att gå samman. Laget hette dock IK Polar fram till 1985. Sollefteaå HK spelar för tillfället i Hockeyettan men har nått så högt som Allsvenskan. Detta har dock bara skett en säsong i klubbens historia (1988) och de placerade tyvärr sist det året.

Kramfors

Kramfors har inte en dedikerad hockeyklubb men idrottsföreningen Kramfors-Alliansen har hockey som en av sina många verksamheter. Föreningens lag spelar just nu i Hockeytvåan med bland annat AIK Hockey Härnösand. Staden kan nog mycket väl vara med känd för sitt hockeygymnasium än deras hockeylag.